Mokusho

Shakjamuni Buddha nyolcvannegyedik utóda Dógen mester zen átadási vonalában, a második európai és egyben az első magyar pátriárka.

Zeisler István 1946-ban született Budapesten. Hároméves volt, mikor szüleivel Franciaországba ment. Párizsban élt, ahol később jogi tanulmányokat folytatott. 1967-ben ismerkedett meg Deshimaru mesterrel, aki nem sokkal azelőtt érkezett Franciaországba. Az elsők között kezdett vele zazent gyakorolni, és a fordítója lett. Deshimaru mester szanghájának egyik legjelentősebb alakja, akit sokan Deshimaru két legnagyobb tanítványa közé sorolnak.

1984-ben, Kosen Thibaut-val és Yuno Rech-hel együtt megkapta a Dharma-átadás pecsétjét Renpo Niwa zendzsitől, a japán Eihedzsi templom későbbi elöljárójától. A mestere halála utáni években, 1982 és 1990 között karizmatikus egyéniségével és rendkívüli energiájával tartotta össze a Deshimaru szanghát Franciaországban.

1990-ben visszatért Budapestre, hogy a Dunába szórja két hónappal korábban elhunyt édesapja hamvait, majd megállás nélkül végigvezette az utat Budapesttől Párizsig, ahol tizenhárom nappal később, 1990. június 8-án ő is meghalt.

Vissza kívánt térni szülőhazájába, hogy létrehozzon egy dojot, vagyis az Út gyakorlásának helyét, és elhozza a keszát, a Buddha ruháját és a zazen gyakorlását. Korai halála azonban megakadályozta e terv megvalósításában, ezért első tanítványát, Myoken szerzetest (Yvon Bec) küldte el Magyarországra és Kelet-Európába, aki megalapította a Zeisler Alapítványt és a Mokusó Zen Házat, mely spirituális alapítójáról kapta a nevét.

A zen legtisztább gyakorlását zazennek, shikantazzának, csak-ülésnek nevezik. De azt is mondják: mokusó zen vagy csendes megvilágosodás zen. A mokusho zent azért tekintik a legmagasabb rendűnek, mert cél nélküli. Olyan szintű bölcsességet kapunk, amit nem lehet felmérni. Egyáltalán nem lehet kategóriákat alkotni róla. És pontosan ez a név az, amit Deshimaru mester a tanítványának, Zeisler Istvánnak adott, amikor szerzetessé avatta: Szenku Mokusó, az Üresség Bölcse, Csendes Megvilágosodás.

A Hoboji templomban, a Pilis hegységben minden év júniusában nagy, tíz napos sesshinre kerül sor Zeisler mester emlékére: ez a Mokusho-sesshin. A halálának évfordulóján tartott zazen éjszakán, hetedikéről nyolcadikára virradó éjjel hagyományosan elrecitáljuk a Mokusókát, A csendes megvilágosodás énekét, melyet Wanshi mester (Wanshi Szokaku, Hongzhi Zhengjue) írt.

Myoken

Myoken mester 1949-ben született, Franciaországban, ahol jogot és filozófiát tanult a Sorbonne egyetemen Robert Misrahi tanítványakétn. Myoken szerzetes 1974 óta követi Taisen Deshimaru mester és Mokusho Zeisler mester tanítását. 1992 óta tanít Magyarországon és Kelet-Európában. Erős kapcsolatai vannak Magyarországgal és a magyar kúltúrához: két magyar zongoratanára is volt: Cziffra György és Solchany György.

Budapesten megalapította a Deshimaru mester boddhissatva nevét viselő Taisenji zen templomot. Kelet-európa első zen templomát Pilisszentlászlón alapította Hoboji azaz a ‘Dharma kincse’ néven. Bukarestben megalapította a Mokushozenji zen templomot, illetve dojókat alapított Szombathelyen, Debrecenben, Budapesten, Zágrábban és Brassóban. Myoken szerzetes Dharma átadása 2002 őszén történt, Kosen Thibout mestertől, aki Renpo Niwa Zenji Dharma örököse. Myoken mester szors kapcsolatban van számos európai szellemi vezeőtvel, úgy mint Zentatsu Baker roshival, Shunryu Suzuki Dharma örököse, Fausto Taiten Guareschivel, aki az olaszországi Fudenji zen templom apátja, Stephane Kosen Thibout és Barbara Kosen mesterekkel, akik Deshimaru mester legnagyobb még élő tanítványai, valamint Lama Denys-el, Kalu rinpöcse európai örökösével és Genpo roshival, a Nemzetközi Kanzeon Sangha vezetőjével. Tagja a René Girard által jegyzett nemzetközi COVR szervezetnek.