Mesterek

Kōdō Sawaki

Kōdō Sawaki zen mester (1880-1966) az, akinek a zen XX. századi megújulása Japánban jelentős mértékben köszönhető. Nem csak szerzeteseket, hanem világi híveket is oktatott; tartott előadást egyetemeken és börtönökben, valamint számos dōjō megalapításában vállalt részt. Elnevezték "otthontalan Kódónak", mert nem volt hajlandó megtelepedni egy adott templomban és mindig egyedül utazott.

Friss levegőhöz juttatta a haldokló zent azáltal, hogy újra bevezette a zazen egyetemes gyakorlatát.

Taisen Deshimaru

Az elmúlt 2500 évben a zen gyakorlás megszakítás nélkül hagyományozódott mesterről tanítványra.

Ez a tanítás érkezett nyugatra 1967–ben, mikor Taisen Deshimaru Európába jött.

Mestere Kōdō Sawaki volt, aki megreformálta a 20. századi zent Japánban, szerzeteseket és világiakat tanítva, előadásokat tartva börtönökben és egyetemeken, dōjōkat alapítva és újra bevezetve a zazen egyetemes gyakorlását. Deshimaru mester 15 évig élt Párizsban, s ez idő alatt több mint száz dōjōt és zazencsoportot hozott létre. Megalapította az első nagy nyugati zen teplomot, a „la Gendronnière”-t. 1982-ben halt meg, követőire hagyva tanításának lényegét és a zen gyakorlás továbbadásának misszióját.

Interjú Taisen Deshimaru mesterrel angolul megnézhető itt.  

Mokusho Zeisler István

Mokusho Zeisler István zen mester, Deshimaru mester első követője és utódja 1946–ban született Budapesten. Három évesen Franciaországba költözött szüleivel, ahol később jogot tanult és tanulóévei alatt 1967-ben ismerkedett meg Deshimaruval.

A mestere halálát követő tíz év során karizmatikus egyéniségével és rendkívüli energiával tartotta össze a sanghát, a közösséget. Niwa Zenji-től, az Eiheiji apátjától kapta meg a Shiho-t, a Dharma-átadást 1984-ben. Vissza kívánt térni szülőhazájába, hogy elhozza a kesát és a zazen gyakorlását. Halálával Myoken mesterre hagyta azt a küldetést, hogy dōjōt alapítson Budapesten, valamit Deshimaru tanítását elterjessze Magyarországon és Kelet-Európában.

A szerzetesi név, amelyet Deshimaru mester Zeisler Istvánnak adott, a Mokusho (Csendes Fény, Csendes Felébredés). Ezzel a jelzővel illetik magát a zazent is, amelyet cél és szándék nélkül, bármiféle különleges technika nélkül gyakorlunk, amely tiszta és áttetsző a föld mélyétől az egek magasáig. Fény alatt azt a közvetlen, átfogó felismerést és bölcsességet értjük, ami akkor jelenik meg, amikor a csendben, a szilárd testtartás segítségével tudatunk visszatér természetes, eredeti állapotába.

A Mokusho Zen Ház a tiszteletére évenként megrendezi a Mokusho Sesshint, amely során a halála évfordulóján zazen éjszakával emlékezünk rá.

Stéphane Kosen Thibaut

Stéphane Kosen Thibaut mester 1950-ben született és 19 éves korában lett zen szerzetes. Deshimaru mester egyik legközelebbi tanítványa volt 15 éven keresztül. Mestere halála óta folytatja a zazen gyakorlását és vezet sesshineket Európában és Amerikában.

1984-ben került sor a Dharma átadásra (Shiho) Niwa Zenjitől, a japán zen legnagyobb tekintélyétől, és lett Kosen Thibaut mester Shākyamuni Buddha 83. örököse a sōtō zen tradícióban. Azóta nemzetközi sangha formálódik körülötte. Dōjōkat alapít, rengeteg előadást tart, internetes oldalt fejleszt és sok egyéb módon folytatja mestere misszióját, hogy elhozza az igazi zen kincsét az emberiségnek. Első könyve Belső forradalom címmel 1999-ben jelent meg francia és spanyol nyelven, majd 2005-ben magyarul. 1999-ben Argentínában megalapította Dél-Amerika első zen templomát, a Shobogenjit.

Yvon Myoken Bec

Myoken mester 1949-ben született Franciaországban, ahol a Sorbonne egyetemen jogot és filozófiát tanult, ez utóbbit Robert Mishrahi tanítványaként; fiatal korában papnak készült. 1974 óta követi Taisen Deshimaru és Mokusho Zeisler mesterek tanítását, 1992 óta tanít Magyarországon és Kelet-Európában. Magyarországhoz, a magyar kultúrához erős szálak fűzik, két magyar zongora oktatója is volt: Czifra György és Solchany György. Magyarországon két templomot alapított. Kelet-Európa első zen temploma a pilisszentlászlói Hoboji, mely a sesshineknek (intenzív gyakorló időszakoknak) ad helyet. Budapesten, a Deshimaru mester bōdhisattva nevét viselő Taisenjiben egész évben lehetőség van a mindennapi gyakorlásra. Myoken mester alapította a Mokushozen-ji templomot Bukarestben, mely Mokusho Zeisler mester Dharma nevét viseli. Több dōjōt (gyakorlóhelyet) alapított Magyarországon, Romániában és Horvátországban. A Taisenji templomban ad mindennapi tanítást, és rendszeresen vezet sesshineket nemcsak a Hobojiban, hanem Bukarestben és Zágrábban is.

2002 őszén Budapesten került sor a formális Dharma-átadásra (Shiho) Stéphane Kosen Thibaut mestertől, aki Renpo Niwa zenji, a legnagyobb japán zen templom, az Eiheiji egykori apátjának Dharma-örököse.

Myoken mester gondosan ápolja a kapcsolatokat Európa több szellemi vezetőjével, többek között Zentatsu Baker roshival, Suzuki roshi örökösével, Fausto Taiten Guareschivel, az olaszországi Fudenji zen templom apátjával, Stéphane Kosen Thibaut és Barbara Kosen mesterekkel, Deshimaru mester legnagyobb élő tanítványaival, továbbá Lama Denys-vel, Kalu Rinpoche európai örökösével és Genpo roshival a nemzetközi Kanzeon Sangha vezetőjével. Tagja a René Girard nevével fémjelzett világméretű COV&R (Colloquium on Violence and Religion) szervezetnek.

Elérhetőségek

Budapest | +36-70-386-20-02 Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Debrecen | +36-20-976-35-74Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Szigetszentmiklós | +36-70-382-72-64 | Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Szombathely | +36-20-779-06-17 | Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Bukarest | +40-726-328919 | Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Brassó | +40-729-290028 | Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Taisenji napirend

A Taisenji a mindennapi gyakorlás helye Budapesten Myoken mester vezetésével. Első alkalommal kérjük érkezzen legalább félórával korábban!

Zazen időpontok:
hétfő-péntek
06:00-08:00 | 18:30-20:00
szombaton:
08:30-10:30 | 
18:00-19:00

Cím: 1161 Budapest, Rákosi út 77.

Megközelíthető az Örs vezér teréről  a 244-es, a 144-es, a 174-es busszal, a Batthyány utcai megállónál leszállva, vagy a Bosnyák térről a 277-es busszal, a Rákosi útnál leszállva.

Friday the 20th. .