A zazen meditációs gyakorlat ülő tartásban. Buddha ebben a tartásban gyakorolva érte el a satorit, vagyis a felébredést. Ez a tudatállapot képviseli az egész zen filozófiát.

Buddha fényűző életet élő herceg volt. Életével a palotában mégsem volt elégedett. Szellemi utat keresett és szükségesnek látta a meditáció gyakorlását. Így még fiatalemberként elmenekült a palotából, és a meditáció igazi tapasztalatának keresésére indult.

Hat év alatt kipróbálta a régi India vallásainak valamennyi meditációját, ám továbbra is elégedetlen volt. Ez alatt az idő alatt rendkívül szigorú gyakorlásnak vetette alá magát, ami sokszor a legvégső határokon is túlment. Már csontsovány és fáradt, szinte félholt volt, de még mindig keresett, míg végül a Gangesz partján összeesett a gyengeségtől. Szerencsére egy fiatal lány, aki éppen arra járt, gondjaiba vette, tejet és mézet adott neki, ami elég volt ahhoz, hogy teste rövid idő alatt meggyógyuljon.

Az összes tanításból, amit addig kapott, ekkor kialakította a „középutat”, a zent, és megteremtett egy új meditációs módszert, a zazent.

A za japánul ülést jelent, a zen pedig meditációt. Ennek az új módszernek az összes hagyományos gyakorlás az alapja, és a mi zenünk továbbra is pontosan tanítja a Buddha gyakorlását.

A zen a tudatunk abszolút nyugalma, a ku vagy az üresség.

Később a buddhizmus két ágra szakadt, hinajána és mahajána buddhizmusra. A hinajána vonal alapvetően az etikára helyezi a hangsúlyt és – főleg manapság – kevésbé a meditáció gyakorlására. Van egyfajta statikus aspektusa, amit a biksuk rendje képvisel. A mahajána irányzat alkalmazkodott az adott hely és idő által teremtett körülményekhez. A szerzetesek rendje elveszítette jelentőségét, a hangsúly inkább a mindenki számára elérhető szatori irányába tolódott. A mahajána buddhizmus megőrizte az emberi tudatot, ebből adódik aktív jellege. A zen ehhez a vonalhoz tartozik.

A zen dinamikus teória, amely fejlődik és minden körülményhez alkalmazkodik.

Elérhetőségek

Budapest | +36-70-386-20-02 Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Debrecen | +36-20-976-35-74Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Szigetszentmiklós | +36-70-382-72-64 | Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Szombathely | +36-20-779-06-17 | Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Bukarest | +40-726-328919 | Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Brassó | +40-729-290028 | Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Taisenji napirend

A Taisenji a mindennapi gyakorlás helye Budapesten Myoken mester vezetésével. Első alkalommal kérjük érkezzen legalább félórával korábban!

Zazen időpontok:
hétfő-péntek
06:00-08:00 | 18:30-20:00
szombaton:
08:30-10:30 | 
18:00-19:00

Cím: 1161 Budapest, Rákosi út 77.

Megközelíthető az Örs vezér teréről  a 244-es, a 144-es, a 174-es busszal, a Batthyány utcai megállónál leszállva, vagy a Bosnyák térről a 277-es busszal, a Rákosi útnál leszállva.

Friday the 20th. .