A mushotoku jelentése haszon nélkül, szerzésvágy nélkül (mu – tagadás, shotoku – haszon).

A shikannak ugyanaz a jelentése, mint a mushotokunak: cél nélkül, haszon nélkül.

Dōgen mester egyik legfontosabb alapelve az, hogy ne vágyakozzunk haszonra, és ne viszonzás reményében adjunk. A mushotoku lényeges alapelv, amely a shikantazán, a cél nélküli ülés gyakorlásán, a Buddha tartásán keresztül valósul meg.

Amikor az ember cselekszik vagy ad valamit, viszonzást vár, de a zen az érdeknélküliség filozófiája. A zenben a tanítványnak „legmagasabb önmagát” kell elérnie tökéletes érdeknélküliség által. Ha valamilyen cél elérésére vágyakozunk, elvétjük a célt. A tiszta tisztátalanná válik.

A művésznek minden egyes műalkotásban teljesen fel kell adnia önmagát, nem törődve a dicsőség, a szépség és a gazdagság elérésével; nem szabad feláldoznia magát a divatnak. A lehető legjobban ki kell fejeznie önmagát, kompromisszumok nélkül. Akkor lehet a műalkotás tiszta, szép, emberi.

Ugyanez igaz az igazság keresésére. A tanítványnak nem szabad keresnie sem a bölcsességet, sem a boldogságot. Mégis eléri a bölcsességet, ha napról napra arra figyel, hogy megismerje, meghaladja és odaadja önmagát, anélkül, hogy bármiféle személyes hasznot várna ezért cserébe. Ha eléri, hogy tettei érdek nélküliek legyenek, boldogsága teljes lesz.

Minden ragaszkodás, bármilyen legyen is, elidegenít bennünket az emberi szabadságtól.

Lerázni láncainkat, szokásainkat, ragaszkodás nélkül szeretni, személyes cél nélkül cselekedni, kezünket nyitva tartani, adni, feladni mindent a veszteség félelme nélkül, sohasem próbálni bármit is megszerezni – ilyennek kell lennie a zen tanítványok fegyelmének.

Az igazság az egyszerűségben rejlik.

Figyelmesen befelé fordítjuk tekintetünket, az emberi lény sötét oldala, emberségünk éjszakája felé. Eljön majd a hajnal. A tapasztalás világa a tudatunkban létezik.

A béke, a ragaszkodások megszűnése lesz hatékony keresésünk bizonyítéka.

Életünk sem nem kicsiny, sem nem szűk, sem nem korlátozott, sem nem magányos.

Testünk és az egyetemes test egy.

Egónk és az egyetemes egó egy.

A satori, a nirvána a szabadság.

A satori megköveteli önmagunk teljes odaadását.

A satori minden szellemi, anyagi és személyi érdektől való elszakadást kíván.

A satori teljes szeretetet követel.

A továbbadás lehetősége a szeretet, az erő és az öröm forrása.

Dōgen mester azt mondja: „Ha nyitva tartod a kezed, a sivatag valamennyi homokszeme keresztülfolyik rajta, de ha becsukod a kezed, csak néhány homokszem marad benne.”

Legyetek éberek minden pillanatban, álljatok készen, legyen kiélesítve a tudatotok, legyetek élesebbek, mint a legedzettebb kard; csak akkor lesztek az úton.

Elérhetőségek

Budapest | +36-70-386-20-02 Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Debrecen | +36-20-976-35-74Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Szigetszentmiklós | +36-70-382-72-64 | Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Szombathely | +36-20-779-06-17 | Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Bukarest | +40-726-328919 | Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Brassó | +40-729-290028 | Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Taisenji napirend

A Taisenji a mindennapi gyakorlás helye Budapesten Myoken mester vezetésével. Első alkalommal kérjük érkezzen legalább félórával korábban!

Zazen időpontok:
hétfő-péntek
06:00-08:00 | 18:30-20:00
szombaton:
08:30-10:30 | 
18:00-19:00

Cím: 1161 Budapest, Rákosi út 77.

Megközelíthető az Örs vezér teréről  a 244-es, a 144-es, a 174-es busszal, a Batthyány utcai megállónál leszállva, vagy a Bosnyák térről a 277-es busszal, a Rákosi útnál leszállva.

Friday the 20th. .