Szeretnél elkezdeni gyakorolni? A zazen gyakorlásba bármikor be lehet csatlakozni.


napi zazen

Lehetőség van a napi gyakorláson részt venni, Budapesten, a Taisenji templomban, illetve sesshineken, azaz hosszabb-rövidebb intenzív gyakorló periódusokon, Pilisszentlászlón, a Hoboji templomban. További információkat a Mokusho Zen Ház közösségéhez tartozó templomokról és dojokról a Dojok menüpont alatt találhatsz.

A napi gyakorlás helyszíne Budapesten a Taisenji templom, itt reggelente hétfőtől péntekig 6:00-kor, esténként 18:30-tól, szombaton pedig reggel 8:30-tól és este 18:00-tól  kezdődik a zazen.

Ha első alkalommal jössz, megkérünk, hogy érkezzél fél órával korábban. Speciális felszerelésre nem lesz szükséged, bár fontos, hogy kényelmes, ha lehet sötét ruhát hozzál magaddal. Az első alkalommal mindent megmutatunk, amire a zen gyakorláshoz szükséged lesz. Megtanulod a legfontosabb szabályokat a dojoban, de mindenek előtt megmutatjuk a zazen tartást, légzést és tudati hozzáállást.

A zazenről oldalunkon Deshimaru mester Igazi Zen című könyve ad részletesebb útmutatást.


sesshin

Sesshinekre kezdőként is nyugodtan lehet jelentkezni. A sesshinek Magyarországon a budapesti Taisenji-ben, vagy a pilisszentlászlói Hoboji-ban szoktak lenni.

Fontos, hogy a sesshineken a templomban alszunk, eszünk, gyakorlunk, ezért váltóruhát és hálózsákot, polifómot hozzál magaddal. A következő ruhával érdemes készülni: egy tiszta benti papucs, egy kinti, vízálló cipő, egy lehetőleg sötét és kényelmes ruha, mondjuk melegítő zazenhez, illetve olyan ruha, amiben a benti, vagy a házkörüli teendőkben részt tudsz venni. Továbbá réteges, meleg öltözetre, valamint esőkabátra  is szükséged lehet. A Hoboji zen templom az erdőben, egy völgyben található, a hőmérséklet érezhetően hidegebb és nedvesebb tud itt lenni, mint a nagyvárosban.

A napirend sesshinről sesshinre változik, de általában reggel, ebéd előtt, délután és vacsora után is van egy-két zazen. A délelőtti és délutáni időszakban a házkörüli munkákat, főzést, takartást végezzük el. Napközben vannak hosszabb rövidebb pihenésre alkalmas időszakok is. Jellemzően egy hagyományos kolostori napirendet követünk. Lényeges, hogy mindent együtt csinálunk, igy a legmegfelelőbb hozzáállás a napirendhez és a többiekhez való alkalmazkodás.

Az étkezés része a seshinnek, ez napi három étkezést jelent, ami alapvetően elégséges, bár többen némi kiegészitővel is készülnek, például keksz a reggeli zazen előtt, ha valaki érzékeny a késői reggelire (2-3 óra is eltelhet az ébresztő és a reggeli között). Bár nem vagyunk vegetáriánusak, a sesshineken általában egyszerű nem túl megterhelő vegetáriánus ételeket készítünk. Ha speciális diétára van szükséged, érdemes a sesshin előtt egy szerzetessel beszélned erről.

Érdemes a honlapunkon ellenőrizni, hogy mikor milyen programok vannak, illetve e-mail-ben vagy telefonon érdeklődni az első alkalom előtt.

Elérhetőségek

Budapest | +36-70-386-20-02 Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Debrecen | +36-20-976-35-74Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Szigetszentmiklós | +36-70-382-72-64 | Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Szombathely | +36-20-779-06-17 | Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Bukarest | +40-726-328919 | Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Brassó | +40-729-290028 | Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Taisenji napirend

A Taisenji a mindennapi gyakorlás helye Budapesten Myoken mester vezetésével. Első alkalommal kérjük érkezzen legalább félórával korábban!

Zazen időpontok:
hétfő-péntek
06:00-08:00 | 18:30-20:00
szombaton:
08:30-10:30 | 
18:00-19:00

Cím: 1161 Budapest, Rákosi út 77.

Megközelíthető az Örs vezér teréről  a 244-es, a 144-es, a 174-es busszal, a Batthyány utcai megállónál leszállva, vagy a Bosnyák térről a 277-es busszal, a Rákosi útnál leszállva.

Monday the 21st. .